Διημερίδα για μια νέα προσέγγιση στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Με στόχο να καταργήσει τα… επιστημονικά σύνορα που χωρίζουν τις ειδικότητες που ασχολούνται με τον ογκολογικό ασθενή και να επιχειρήσει μια νέα προσέγγιση στο θέμα του καρκίνου, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρία ΑΚΟΣ διοργανώνει διήμερη επιστημονική συνάντηση με τίτλο: «Η νέα διάσταση στην αντιμετώπιση του καρκίνου», την Παρασκευή 3 και το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, στην Αθήνα (ξενοδοχείο Crowne Plaza, αίθουσα «Σωκράτης»).

Έγκριτοι επιστήμονες από το φάσμα των ειδικοτήτων που εμπλέκονται με τη φροντίδα του ογκολογικού ασθενή θα εστιάσουν στο μελάνωμα, στο μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, στους καρκίνους νεφρού, προστάτη, εντέρου, κεφαλής και τραχήλου αλλά και μαστού ενώ παράλληλα θα επιχειρηθεί η βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση των ασθενών με καρκίνο.

«Τα νέα επιστημονικά δεδομένα επιτρέπουν να «διαβάζουμε» και να ταυτοποιούμε καλύτερα τον καρκίνο, εφαρμόζοντας αποτελεσματικές εξατομικευμένες θεραπείες στον ογκολογικό ασθενή, σχεδιασμένες με βάση τις ανάγκες του και τον τύπο καρκίνου που αντιμετωπίζει. Αυτή η εξατομίκευση μας βοηθά να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που οδηγούν στην ογκογένεση, αποκωδικοποιώντας τα γονίδια, πεδίο στο οποίο έχει σημειωθεί  αλματώδης πρόοδος.  Η διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου έχει αποκτήσει νέα διάσταση, χάρη και στα σύγχρονα φάρμακα που στοχεύουν στις γονιδιακές βλάβες των νεοπλασματικών κυττάρων, ακόμα και για ασθενείς με προχωρημένη ή μεταστατική νόσο. Η εξατομικευμένη προσέγγιση στην ακτινοθεραπεία, διασφαλίζει ακρίβεια στην στόχευση και αποτελεσματικότητα στη θεραπεία. Οι σύγχρονες θεραπείες επιτρέπουν να είμαστε αισιόδοξοι: από τον μη-μικροκυτταρικό καρκίνο (πνεύμονα, μαστού, προστάτη) και το μελάνωμα έως μορφές καρκίνου όπως του παχέος εντέρου  του νεφρού» επισημαίνει η πρόεδρος της ΑΚΟΣ, κυρία Δέσποινα Κατσώχη.

Στο πλαίσιο του  διήμερου συνεδρίου η ΑΚΟΣ θα τιμήσει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου (4 Φεβρουαρίου) αλλά και την πεντάχρονη διαδρομή της.